Již poněkolikáté jsme si domluvili předváděcí akci s šéfkuchařem firmy Dnata panem Václavem Bodnárem. Vaření ukazoval žákům 1. ročníku oboru kuchař – číšník.
Připravil si pro nás menu:

Předkrm

  • mousse z uzeného pstruha s micro salátkem, topinkou z manssons chleba, ozdobený lososovým kaviárem, křepelčím vejcem a sépiovým inkoustem, raviolky z červené řepy plněné lososovým ceviche s pěnou z beurre blanc a marinovanou krevetou

Main course

  • sous vide telecí rolka s liškovým ragout, restovanými houbami shimeji a fava fazolemi

Dezert

  • rýžové knedlíčky plněné černým sezamem, kokosovou omáčkou a mangem.

Jídlo z této firmy míří rovnou do nebe. Společnost dnata, která spadá do skupiny Emirates a je jedním ze světově největších poskytovatelů leteckých služeb, denně připraví v české centrále u pražského letiště až 18 tisíc jídel. Ty pak již v naložených vozících umísťuje do letadel.
V současnosti obsluhuje společnost sídlící na pražském letišti 18 aerolinek. Mezi její klienty patří například České aerolinie, Travel Service, Korean Air, Hainan Airlines, American Airlines, Air Canada, Emirates. Celkově funguje dubajská firma na 127 letištích po celém světě. Kromě takzvaného „inflight cateringu“ se společnost v Praze zabývá i palubním prodejem – do letadel dodává jak balené jídlo a nápoje, tak i voňavky či kosmetiku.
Firma na pražském letišti zaměstnává zhruba 50 kuchařů. Mezi Čechy jsou zástupci zahraniční kuchyně – dva z Číny a jeden z Tuniska. Za den připraví kuchaři kolem sto druhů jídel. Převažují teplé pokrmy, tradičně tedy oběd a večeře, někdy snídaně. To doplňují předkrmy, dezerty a svačiny. Jídla se připravují zvlášť v teplé a studené kuchyni, separátně oddělená je kuchyně Halal.